ПРЕДЛОЖЕНО ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА О ГРАДОВИМА
28.01.2013

Град и градске општине у Нишу, морају да иду у корак са временом и максимално ефикасно испуњавају све потребе и очекивања грађана. Стога је обједињена  иницијатива, на састанку председника скупштина градских општина и Скупштине Града Ниша проф. др Милета Илића за доношење Закона о градовима, којим би се регулисао пренос дела републичких надлежности на градове и градова на градске општине и месне канцеларије. Према Илићевим речима, већ је дефинисан предлог и образложење ове иницијативе, која је упућена Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Овај закон био би у духу највиших демократских вредности и неопходан је како би се системски решило преношење дела надлежности и послова ближе самим грађанима, односно на градске општине и на месне канцеларије. Председници Скупштина пет нишких градских општина(Медијана, Црвени Крст, Пантелеј, Палилула и Медијана) још једном су једногласно подржали иницијативу и изразили потребу и спремност да се овакви састанци председника скупштина града и градских општина организују на редовној основи, с обзиром да постоји велики број тема и проблема које се могу решавати у договору и без претходних статутарних или законских промена. Председници скупштина Градских општина, предложили су да се на првом наредном састанку размотри питање рада Комисије за измене назива улица, која би, по њиховом мишљењу, морала да консултује представнике градских општина и месних канцеларија а самим тим и грађана који живе у тим улицама. У прилогу и интегрални текст писма које је упућено Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, министарки Калановић.

 

У складу са закључком донетим на састанку одржаном дана 23.01.2013. године у Скупштини Града Ниша са председницима градских општина, председник Скупштине Града проф. др Миле Илић упутио је Министарству за регионални развој и локалну самоуправу, иницијативу за израду и доношење Закона о градовима.

МИНИСТАРСТВО РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ 
М и н и с т р у.
Поштована госпођо Калановић.
У Србији четири закона уређују област територијалне организације и локалне самоуправе и то: Закон о територијалној организацији, Закон о локалној самоуправи, Закон о локалним изборима и Закон о главном граду. Сви ти закони, на један целовит начин, уређују појединачне сегменте система локалне самоуправе у Србији. Као што је познато, ови закони по надлежностима изједначавају градове и општине као јединица локалне самоуправе и сем формалне разлике у називу, друга разлика не постоји. У међувремену један број локалних заједница је добило статус града, чиме се појавила потреба за другачијм дефинисањем њиховог положаја у систему локалне самоуправе Србије. Истовремено, у оквиру неких градова конституисане су градске општине, са такође недефинисаним статусом. Познате су тенденције у земљама ЕУ, а и шире, за напуштање монотпног карактера локалне самоуправе и успостављање вишетипне локалне самоуправе. То би у нашим условима подразумевало разликовање између градова и општина, пре свега, у њиховој надлежности, али исто тако и дефинисање положаја градских општина које делују унутар града. Пошто се у пракси показало да није довољна законска одредба да се однос између градова и градских општина уређују статутима градова, из свих ових, али и других разлога сматрамо потребним да целовитост система локалне самоуправе у нашој Републици подразумева доношење још једног закона, а то је Закон о градовима. Он би уредио целокупну проблематику положаја градова као специфичних облика локалне самоуправе код нас, и употпунио правну регулативу у систему локалне самоуправе. С тога сам, заједно са председницима скупштина градских општина у Нишу, слободан да предложим  доношење Закона о градовима и изражавам спремност да кадрови из Ниша учествују у даљим разговорима на ову тему. Надајући се да ће ова иницијатива озбиљно  бити размотрена, срдачно Вас поздрављам. С поштовањем,
Председник Скупштине Града Ниша, проф. др Миле Илић